2009 - Deltawerken - Touring Vrienden Uitbergen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

2009 - Deltawerken

Onze Reizen
De keuze voor onze grote rondrit dit jaar viel op de “Delta-werken” in Nederland.
Zeeland en Zuid-Holland werden de voorbije eeuwen verschillende malen geteisterd door grote overstromingen, met duizenden doden tot gevolg. De laatste ramp dateert van in 1953. Om paal en perk te stellen aan deze watersnood werd een reusachtig beveiligingsplan opgesteld, ‘Het Deltaplan’. Met verschillende dijken en vernuftige stormvloedkeringen werd de zee teruggedrongen.
                               
Onze bedoeling was om tijdens onze vierdaagse een algemeen beeld te krijgen van de streek, en daarnaast te ontdekken hoe men tot het deltaplan kwam en hoe het uitgewerkt werd in de praktijk.
Het eerste deden we door rustig de streek te doorkruisen met onze motoren, en het tweede door enkele musea, een boerderij en enkele van de meest opmerkelijke stormvloedkeringen te bezoeken.
Vrijdag 29 mei.
Langs Vlaamse en Zeeuwse landwegen bereikten we Terneuzen, waar een lekker koffietje kon genuttigd worden. Van daaruit trokken we naar de streek van Biervliet (Driewegen), om echte Zeeuwse kaas te proeven. We bekeken de kaasmakerij, de stallen en het systeem om de koeien te melken. (Kaasboerderij de Vos, Helenaweg 4 te 4521 GR Biervliet)
 
Aandachtig luisterden we naar de uitleg van de kaasmakers. Ook proeven van kaas en karnemelk zat erin. Naast het zuivelbedrijf voorzien ze ook zelf hun kweekprogramma.
Langs de nieuwe Westerscheldetunnel bereikten we Zuid-Beveland en Walcheren waar we langs eeuwenoude stadjes en vissersdorpen Vrouwenpolder bereikten. Daar bezochten we een prachtig aangelegde tuin met tropische planten en mooie vijver. (Fort den Haakweg 38)
Plezant was ook de plaatselijke papegaai, die bij iedereen kwam aaitjes zoeken. Hier probeert hij Annemie en José te verleiden. Onzen Yvan leerde hem zelfs cola drinken. In de vijver waren prachtige Japanse Kooi's te bewonderen, en struisvogels volgden ons nieuwsgierig op onze ontdekkingstocht.
 We zetten onze weg verder langs Middelburg (Lange Jan abdijtoren) en de Zeelandbrug naar Duiveland-Schouwen, waar we langs binnenwegen ons hotel bereikten. Badhotel Renesse in Renesse, waar we na het avondmaal nog konden genieten van de muziek en bierfeesten die daar plaats hadden.
Zaterdag 30 mei.
Langs de kustbaan stuurden we naar de imposante Oosterscheldekering, waar we “Waterland Neeltje Jans” gingen bezoeken.
Hier is een tentoonstelling, verschillende bezienswaardigheden en konden we zowel van binnenuit als van op een boot de kering gaan bekijken. (kost wel ongeveer 18 € boot inbegrepen). Op een mooie informatieve film werd getoond hoe deze reusachtige werken uitgevoerd werden. Hier groeide het respect voor de kennis van de Nederlandse waterbeheerders.
 
De kering vanaf de boot, en een overgebleven betonnen steun, die nu als klimmuur wordt gebruikt. Deze steunen werden met een speciaal gebouwd ponton tot op de millimeter juist op hun plaats gebracht op geprepareerde matten, waarna ze verbonden werden met elkaar. Tussen de peilers zitten hydraulische schotten, en erop ligt het wegdek.
      
Zo te zien was er voor Hugo zijn hoed een beetje teveel wind langs de waterkant. Op het dek van de boot was het lekker zonnig, en talloze meeuwen hebben hier hun thuis. Dan reden we verder langs Noord-Beveland en de Grevelingendam naar Ouwerkerk (Weg van de Buitenlandse pers), waar we het vernieuwde Watersnoodmuseum bezochten. Hier werd getoond welke rampen de overstromingen vroeger veroorzaakten. De expo heeft plaats in "caissons" zoals deze die gebruikt werden om de lekken te dichten bij de laatste ramp.
    
Op weg naar het museum konden we zien dat de steunen inderdaad recht achter mekaar gezet waren. Langs mooie vissersdorpen, zonovergoten jachthaventjes en rustige polderdijken met mooie uitzichten over de meren en uitgestrekte polders zochten we daarna terug ons hotel op.
Zondag 31 mei.
Langs de Brouwersdam bereikten we Overflakkee en staken we langs landelijke wegen door naar de buurt van Rotterdam, waar ook even halt gehouden werd bij familie van José (oom Jaap & tante Leontien), waar we met een biertje, koffie en koekjes verwelkomd werden.
     
Hier in de buurt konden we enkele staaltjes van technisch waterbouwkundig werk bewonderen. Verschillende speciale stormvloedkeringen liggen hier dicht bij elkaar. Ook hoe in vorige eeuw het water weggepompt werd konden we bezichtigen.
  
De molens van Kinderdijk met bezoekersmolen, de Hollandse "Ijsselkering" in Krimpen a/d Ijssel, de "Hartelkering" tussen Hoogvliet (Plaatweg) en Spijkenisse (Markenburgweg)en De "Maeslandkering" met het Keringhuis komen aan bod.
Deze Maeslandkering hieronder is een opmerkelijk stuk techniek, waar met twee reusachtige bumpers de waterloop kan afgesloten worden.
 
Maandag 01 juni.
Langs Zierikzee, waar het maritiem museum in het Gravensteen spijtig genoeg gesloten was, vatten we de terugreis aan langs mooie landwegen en waterkanten.
Hieronder enkele sfeerbeelden van dit vroeger versterkte havenstadje.
   
Na de Zeelandbrug en de Veerse Gatdam houden we halt in Veere met zijn grote kerk, prachtige haven en mooie musea. Ook een vers lekker Hollands Maatje mocht niet ontbreken.
Verder langs het Veerse meer, zakten we af naar Arnemuiden, vanwaar we langs Nieuwdorp en Overzande doorsteken naar Ellewoutsdijk, waar langs de Fortweg een Slot te bekijken viel.
Hierna duiken we terug de Westerscheldetunnel in, waarna we op weg naar huis even halt houden op de Sinksen-jaarmarkt in Hulst.
Om te sluiten genoten we nog van een gezamenlijke slotmaaltijd bij de WOK aan het Donkmeer.
Door dreigend onweer haakten Daniël en Annemie hiervoor af. Zij moesten immers nog een eind verder rijden om thuis te komen.
Dicht bij huis, maar toch kunnen we terugblikken op een mooi, leerrijk en aangenaam motorweekend.(fotos volgen)
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu