2015 - Champagne 2 - Touring Vrienden Uitbergen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

2015 - Champagne 2

Onze Reizen
Op vrijdag 22 mei startten we met volgeladen en volgetankte motoren om 06u00 op het pleintje in Uitbergen. De rit ging langs Ninove, Edingen, Binche, Chimay, en Les Lac's de L'Eau D'Heure tot in Frankrijk. Daar maakten we een klein toertje om enkele versterkte kerken te gaan bekijken. De zogenaamde route “Des Eglises Fortifiées”. In deze streek waren in de middeleeuwen geen burchten waar de plattelandsbewoners konden gaan vluchten voor rondtrekkende roversbendes of voor veroveraars. Daarom werden de kerken versterkt en erop voorzien om lange tijd mensen te kunnen herbergen en beschermen.
In Reims hielden we halt om de kathedraal en het paleis van de Tau te bezoeken. Na een gezellige pauze in het zonnetje op een terras voor de kathedraal, met vanzelfsprekend een natje en een droogje, bezochten we het “Oude voertuigen museum” waar we enkele prototypes van onze motoren en uitzonderlijke oude voertuigen kunnen bewonderen.
Langs Epernay en de “Montagne de Reims” reizen we daarna verder naar het hotel “Le Cheval Blanc” in Montmort-Lucy.  We werden daar goed ontvangen en na een verfrissende douche konden we voor de eerste keer de uitstekende keuken van deze zaak ervaren. Hmmm……. Lekker
Zaterdag 23 mei bezochten we verschillende bezienswaardigheden in het noorden van de Champagnestreek. Orbays l’Abbey, Dormans, Mont Joly, de molen en de vuurtoren van Verzenay, de mont-Sinai en de Tour Brisset komen aan bod.
Het Gedenkteken van de veldslagen van de Marne in Dormans is wel even wat meer uitleg waard.
In het hart van het park van het Kasteel van Dormans staat dit gebouw, het grootste gedenkteken dat is gewijd aan de soldaten die in de veldslagen van de Marne vielen. Het bestaat uit een kapel, een crypte en een knekelhuis waar de resten van een duizendtal soldaten van allerlei nationaliteiten werden ondergebracht.
De plek werd door Maarschalk Foch zelf gekozen, hij zag Dormans als « het synthetische punt van de twee veldslagen van de Marne » die van september 1914 en juli 1918, waar het lot van Frankrijk werd beslist.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in deze regio hevig slag geleverd. De slachtoffers van twee grote veldslagen (Les Deux Batailles de la Marne) worden in dit memorial herdacht. Het staat op een heuveltop die meer dan 50 meter boven de Marnevallei uitsteekt. Het werd volledig gefinancieerd door giften. De belangrijkste donateurs mochten dan de namen van hun geliefde slachtoffer op de muren laten vermelden in de onderste kapel (crypte). Er staan ook scholen bij die een financieel steentje hebben bijgedragen.
Na een mooie tocht langs rustige wegen en met prachtige glooiende landschappen onderweg, rustten we nog even uit in Epernay aan de “Boulevard du Champagne” met een lekker drankje. We zouden geen echte Bourgondiërs zijn moest er ook niet gesmuld worden van een lekker ijsje op de markt, met zicht op de historische gebouwen van de stad. Daarna wendden we de steven naar het hotel, waar ons terug een zeer lekker avondmaal wachtte.
Zondag 24 mei deden we veel minder kilometers, maar startten we met een echt unieke rit midden tussen de wijngaarden. Langs weggetjes die normaal alleen de lokale telers kennen, reden we naar Brugny.
Hier startten we het tweede deel van onze dag met een begeleide wandeling in de wijngaarden van Henri Bourdelat. Onderweg werden we zelfs vergast op een accordeondeuntje.
Na deze leerrijke tocht konden we zijn Champagnes proeven in de kelders, waarna een Breugeliaans etentje met streekgerechten in de kelder volgde. Hugo zorgde zelfs voor een muzikaal intermezzeo.
Hier werd dan ook de lekkere champagne aangekocht. Die moest op de laatste dag afgehaald worden en opgeborgen worden in aanhangwagen van André.
Na deze culinaire verwenning bezochten we na een stop aan “La Grande Bouteille” het stadje Hautvillers, waar Dom Perignon (de ‘uitvinder’ van de Champagne) begraven ligt. Om 17u00 was het dan tijd voor een rustig boottochtje op de Marne, waarna we ondanks een paar onvoorziene hindernisjes deze namiddag toch vlot konden terugkeren naar het hotel.
Maandag 25 mei maken we een iets langere (280 km) rit naar het gebied van de grote meren. Langs de Mont-Aimé reden we naar het grootste meer van Frankrijk, het “Lac du Der Chantecoq”. Met de ganse dag een zware onweersdreiging boven het hoofd, maar gelukkig weinig regen aten we ’s middags in een zeer “chique” frituur (er was ander niets beschikbaar). Aan het meer zelf werden we getrakteerd met mooie uitzichten die de wijdheid van deze meren tekenen.
We startten de terugrit met een rondrit langs enkele heel speciale gebouwen “De Houten Kerken”. Deze gebouwen zijn uniek in Frankrijk en zijn opgetrokken in een vakwerkstijl die eerder aan Oostenrijk of Beieren doet denken. Spijtig genoeg zijn er enkele bij die door gebrek aan geld echt in verval dreigen te raken.
Een heel eigenaardig oorlogsmonument trekt nog de aandacht op de terugreis naar het hotel.
Het Nationaal Monument van de Overwinning van de Marne te Mondement

Het monument bestaat uit een enorme grenspaal van 35,5 m hoog en herdenkt de eerste veldslag van de Marne, die van september 1914. Aan de voet van het monument zien we een   gebeeldhouwd bas-reliëf dat de beeltenissen van de generaals voorstelt die tijdens deze veldslag een leger aanvoerden. Bovenaan staat de door Joffre ondertekende “Dagorder van 6 september 1914”.
Het in de voormalige dorpsschool geïnstalleerd Geschiedkundig Museum van Mondement werd in 1996  door de  Vereniging Mondement 1914 opgericht en is geheel gewijd aan deze eerste veldslag van de Marne.
We vervolgden we daarna onze weg terug naar Le Cheval Blanc, waar we vermoeid, maar met een voldaan gevoel terug genoten van de zeer lekkere keuken.
Linksboven het Lac Du Der Chantecocq
Rechtsboven: Houten kerk
Links binnen in de kerk
Rechts: 's avond genieten
Dinsdag 26 mei vangen we na het ophalen van onze dozen Champagne bij Bourdelat de thuisreis aan langs Chatillon-sur-Marne waar we paus Urbanus II gaan bewonderen. Even een toelichting over deze bezienswaardigheid.
In Châtillon-sur-Marne kan je vanaf het plein eerst de Romaanse kerk bezoeken. Dit katholiek bouwwerk zou zijn origine kennen in de 10de eeuw maar werd platgebrand in de 15de eeuw en bijna 200 jaar later heropgebouwd. Dan was er de Franse Revolutie waardoor ze niet meer onderhouden werd. Je kan wel stellen dat hetgeen je ziet de kerk is van de 15de eeuw waarin ze de originele kerk hebben nagebouwd. Ze werd wel grondig gerestaureerd na de Franse Revolutie. Je wandelt dan langs de toeristische dienst. Als je nog een mooie wandeling wilt maken dan kan je hier gratis de(Franstalige) folder bekomen. Ze zijn er supervriendelijk! De wandeling van 12 kilometer vertrekt in het dorp zelf. Er is er ook nog een van 10 kilometer die in de deelgemeente Montigny vertrekt. Je volgt meestal wandelpaden of zeer rustige straten. Hou er wel rekening mee dat het niet vlak is.
De topattractie is uiteraard het standbeeld van Paus Urbain II met een zeer mooi panorama. Het is in een zijstraat nabij de toeristische dienst gelegen. In 1040 werd hier Eudes (Odon) de Châtillon hier geboren. Hij schopte het door familiale banden in de kerk tot Paus Urbain II (in 1088). Het was onder zijn bewind dat er besloten werd tot de eerste kruistocht naar Jeruzalem (1095). Hij is gestorven in 1099. De gemeente wou deze belangrijke inwoner blijven herdenken met een standbeeld. Het werd ingehuldigd in 1887 in aanwezigheid van 20.000 mensen. Het beeld is opgebouwd uit 80 blokken en rust op een sokkel van 25 meter hoog.  Om je een idee te geven van de afmetingen: het hoofd is 2,4 meter hoog. Vergeet ook niet de restanten van het kasteel op te zoeken op hetzelfde terrein van het standbeeld. Er is ook een kruisbeeld te zien. Het werd door bedevaarders meegebracht van Jeruzalem. Het kruis werd iets meer dan 10 jaar geleden gerestaureerd.
Nadat we zijn zegen hebben gekregen gaan we op de weg huiswaarts de historische oude stad  Laön bezoeken.
De toegang tot Laon vanuit het zuiden is minder spectaculair dan wanneer u er vanuit het noorden binnenkomt. Het is minder goed te zien hoezeer de oude Karolingische binnenstad boven de vlakte uitsteekt: namelijk meer dan 100m. Anderzijds komt u vanuit het zuiden sneller in het oude centrum terecht, via de Porte de Soissons, want de nieuwe wijken ontwikkelden zich aan de noordkant, rond het station.
Vóór de Franse Revolutie kwam men vanuit alle hoeken van het koninkrijk Frankrijk om de zeven wonderen van Laon te bewonderen, waarvan er nog een paar over zijn: de kathedraal Notre-Dame natuurlijk, die klaar was rond 1230, waardoor het een van de oudste gotische kathedralen van het land is; de abdijkerken St-Martin en St-Vincent (de tweede werd tijdens de Revolutie verwoest); de scheve Toren van Dame Ève; het meer van de monniken van St-Vincent, waarvan het waterpeil nooit daalt; l’Os-qui-pend, een halve kaak van een walvis die in de 12e eeuw door Kanunniken vanuit Engeland werd meegebracht; en de Pierre à clous, een steen waar met de hand spijkers in geslagen zijn, door een moeder van wie de onschuldige kinderen waren opgehangen.
We bezoeken zelf de middeleeuwse vesting met de prachtige kathedraal. We stellen veel gelijkenissen vast met die van Reims.
Na deze culturele verrijking waren we toe aan een rustpauze en de noodzakelijke versterking van de innerlijke mens. Hier vatten we rustig de terugweg naar huis aan.
Afsluiten deden we traditiegetrouw met een gezamenlijk etentje. Dit jaar genoten we van een uitgebreide lekkere rijsttafel in Lais Garden te Lede.
Vergeet niet eens in te zoomen op sommige foto's Navigator is voorzien.
Na het lekkere afscheidsetentje ging iedereen moe maar voldaan huiswaarts.
Klaar voor om een nachtje te dromen over een nieuw te kiezen bestemming.
In de map agenda vind u reeds de plannen voor 2016
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu